Το φθινόπωρο του 1967, σε ηλικία 12 ετών, ο Bill Gates στάλθηκε να φοιτήσει στο Lakeside, ένα ιδιωτικό σχολείο προετοιμασίας για τους γιους της επιχειρηματικής ελίτ του Σιάτλ. Λίγους μήνες αφότου μπήκε στο Lakeside, η ζωή του άλλαξε με την άφιξη ενός τερματικού υπολογιστή σε ένα μικρό δωμάτιο στον κάτω όροφο του κτιρίου επιστήμης και μαθηματικών που συνδεόταν μέσω τηλεφωνικής γραμμής με ένα σύστημα υπολογιστών time-sharing της General Electric Mark II. Το Lakeside Mothers Club, με τα έσοδα 3.000 δολαρίων από πωλήσεις σε μια εκδήλωση του σχολείου, είχε αγοράσει το δικαίωμα χρήσης ενός μπλοκ χρόνου στο σύστημα για 4,80 δολάρια το λεπτό. Θα αποδεικνυόταν ότι υποτίμησαν απίστευτα πόσο δημοφιλής και ακριβή θα ήταν αυτή η νέα προσφορά. Όταν ο δάσκαλός του έδειξε τη μηχανή, ο Bill Gates έγινε φανατικός χρήστης αμέσως. Η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο υπολογιστής ήταν η BASIC (Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code), η οποία είχε αναπτυχθεί λίγα χρόνια νωρίτερα στο Dartmouth για να επιτρέπει σε μη μηχανικούς να γράφουν προγράμματα. Κανένας από τους δασκάλους του Lakeside δεν γνώριζε το BASIC, αλλά ο Gates και οι φίλοι του διαβάζοντας το εγχειρίδιο σαράντα δύο σελίδων και έγιναν ειδικοί σε αυτη.

Τα αμερικανικά ακαδημαϊκά δίκτυα time-sharing των δεκαετιών του 1960 και του 1970 έδωσαν την ευκαιρία σε πολλά εύπορα, λευκά αγόρια και άνδρες να έρθουν σε επαφή με υπολογιστές για πρώτη φορά και η γλώσσα προγραμματισμού BASIC ήταν η γλώσσα με την οποία γινόνταν η εισαγωγή στους υπολογιστές συνήθως. Το 1973, η Digital Equipment Corporation δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο 101 BASIC Computer Games. Ήταν τόσο δημοφιλές που ανατυπώθηκε πολλές φορές. Ο συγγραφέας του, ο Dave Ahl, ισχυρίστηκε ότι ήταν το πρώτο βιβλίο υπολογιστή που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα και το περιοδικό Time το περιέγραψε αργότερα ως «το μοναδικό βιβλίο με τη μεγαλύτερη επιρροή της εποχής BASIC».

Στη σελίδα 62 του βιβλίου εμφανίζεται το πρόγραμμα BUNNY, το οποίο εκτυπώνει την εικόνα του λογότυπου του κεφαλιού κουνελιού του Playboy. Επίσης, στα 101 BASIC Computer Games ήταν και το UGLY, που περιγράφεται στο βιβλίο ως ένα πρόγραμμα που «ζωγραφίζει μια άσχημη γυναίκα». Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει μια εικόνα μιας γυναίκας που είναι χοντρή και φαίνεται αναστατωμένη καθώς το σώμα της δονείται από ένα μηχάνημα γυμναστικής. Στο πρόγραμμα οι αριθμοί που θα έβαζε ένας χρήστης για να κάνει τη γυναίκα «άσχημη» (ή όχι) αντιπροσώπευαν τις μετρήσεις του στήθους, της μέσης και των γοφών της. Στο πρόγραμμα επισημαίνονται ως "A, B και C". Ωστόσο, κοιτάζοντας τις δειγματοληπτικές εκτελέσεις προγράμματος γίνεται σαφές τι πραγματικά σημαίνουν.
Σε ένα βιβλίο που προορίζεται να διδάξει στα παιδιά τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό, το UGLY στέλνει το μήνυμα ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες εκτιμώνται για τη κυρίως για φυσική τους εμφάνιση.