Το 1999, τη δεύτερη μέρα της στη Google η Marissa Mayer πήγε στη κουζίνα για καφέ και βρήκε το Larry Page, ένα από τους 2 συνυδρητές της Google, να κρύβεται σε μια γωνιά. Η Google μόλις είχε υπογράψει συμφωνία με το Netscape για τη διαχείριση ερωτημάτων αναζήτησης από το Netscape.com. Η Google διέθετε μόνο τριακόσιους υπολογιστές που εξυπηρετούσαν αποτελέσματα αναζήτησης και είχε ζητήσει από το Netscape να στείλει μόνο ένα μέρος των αναζητήσεων. Το Netscape αγνόησε το αίτημα και έστειλε όλους τους χρήστες του στο Google.com. Όπως ήταν φυσικό το website έπεσε. Ο Larry είπε στη Marissa ότι κρυβόταν επειδή το website είχε πέσει και δεν ήξερε τι να κάνει!

O Larry Page μαζί με τον Sergey Brin, δημιούργησαν τη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google. Ο Larry έλαβε πτυχίο μηχανικού υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1995 και μπήκε στο διδακτορικό πρόγραμμα στο Stanford, όπου γνώρισε τον Sergey Brin. Οι δύο τους είχαν την ιδέα να κατεβάσουν ολόκληρο το web, να το κάνουν index και να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό των links από άλλες σελίδες σε μια σελίδα για να αξιολογήσουν και να κατατάξουν όλες τις σελίδες με βάση τη σημαντικότητα τους. Σαν σχέδιο ήταν απλά τρελό γιατί το 1997 το WWW  ήταν ήδη τεράστιο.

Κατοχύρωσαν το όνομα google.com το 1997. Το όνομα τομέα προήλθε από τον όρο "googol", που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός που γράφεται ως ένα ακολουθούμενο από 100 μηδενικά, μια έκφραση του τεράστιου κόσμου των δεδομένων που έπρεπε η μηχανή αναζήτησης Google να κατατάξει. Αφού συγκέντρωσαν 1 εκατομμύριο δολάρια από την οικογένεια τους, τους φίλους τους και άλλους επενδυτές, το ζευγάρι ξεκίνησε την εταιρεία το 1998.