I'm back for another visit with my friends Constantinos Psillides and Pavlos Pavlides, hosts of the HistoriCon podcast! This time, I've brought them a fascinating tale that intersects with one of Constantinos' stories. It's the intriguing saga of the Eckert Mauchly Computer Corporation, the company behind the creation of the first commercial computer, yet it's also a tale marked by repeated failures. As the story unfolds, an unexpected figure emerges, one who is a protagonist in one of Constantinos' narratives. Tune into the episode and let's see if you can identify this mystery man.
Τελειώνοντας το πρώτο κύκλο αυτού του podcast θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αγάπη που μας δείξατε. Θα τα πούμε ξανά από Οκτώβρη.
Στο μεταξύ κάντε μας like και share σε Facebook (https://www.facebook.com/breakingthe20percent), Instagram (https://www.instagram.com/breakingthe20percent/) και στην πλατφόρμα από την οποία μας ακούτε. Στείλτε μου το feedback και τις εισηγήγεις σας! Σας ευχαριστώ!
Σε αυτό το επεισόδιο μαζί μου είναι η Μαρία Τερζή. Μόλις το 20% στη βιομηχανία της τεχνολογίας είναι γυναίκες και μόλις το 2% του venture capital funding πηγαίνει σε γυναίκες. Η Μαρία ανήκει όχι μόνο στο 20% αλλά και στο 2%. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Malloc εδώ.
Μαζί με τη Βίκυ και την Έλενα εξερευνούμε την αρχή των video games μέσα από την ιστορία μιας σπηλιάς και ενώς παιχνιδιού που γράφτηκε σε μια προσπάθεια ο δημιουργός του να μείνει συνδεμένος με τη γυναίκα της ζωής του που τον άφησε. Εξερευνούμε επίσης πως η ίδια σπηλιά έγινε η αιτία να γεννηθεί μια από τις πιο θρυλικές εταιρείες δημιουργίας παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πως στο 2023 έχουμε επιστρέψει ξανά στην ίδια σπηλιά.
Μαζί με την Άντζυ μιλάμε για το πιο δημοφιλές τεύχος του Playboy με 7.16 εκατομύρια αντίτυπα σε πωλήσεις και τη σχέση του με το μυστικό που κρύβετε μέσα σε κάθε ψηφιακή φωτογραφία και το προπατορικό αμάρτημα της τεχνολογίας.
Μαζί με την Αναστασία εξερευνούμε τη γέννηση του άντρα αντικοινωνικού σπασίκλα άλλα ιδιοφυή προγραμματιστή και την ιδέα πως ο προγραμματισμός είναι ένα ταλέντο με το οποίο γεννιέσαι. Για να αποδομήσουμε το μύθο αναλύουμε από μια μελέτη που απέδειξε πως τελικά οι γυναίκες μπορεί να είναι καλύτερες προγραμματίστριες μέχρι το περίφημο σημείωμα του James Damore, Google’s Ideological Eco Chamber.
Μαζί με τον Αντρέα και το Βαλεντίνο μιλάμε για το πιο ιδιοφυή από τους ιδιοφυείς μαλάκες. Είναι το πρότυπο του προγραμματιστή ροκ σταρ, του μυθικού προγραμματιστή 10x που όλες οι αγγελίες εργασίας αναζητούν. Είναι ό,τι δεν πάει καλά με τον κόσμο της τεχνολογίας και ο κόσμος της τεχνολογίας τον λατρεύει.
Μαζί με την Ναταλή μιλάμε για την υπάλληλο νούμερο 20 της Google, τη γυναίκα που δούλεψε σε κάθε επιτυχημένο προϊόν της Google για μια δεκαετία, την γυναίκα που παράδωσε το 96% των εισοδημάτων της Google στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και όμως ο κόσμος τη θυμάται σαν αποτυχία γιατί απέτυχε να σώσει τη Yahoo, φορτώνοντας της τις αποτυχίες όλων των αντρών CEO που ήρθαν πριν από αυτή.
Μαζί με την Άντρεα βρίσκουμε μια μηχανή του χρόνου, πάμε πίσω στο 1961 και διαβάζουμε σεξιστικές διαφημίσεις και άρθρα από το Datamation, το πρώτο επαγγελματικό περιοδικό για τη βιομηχανία της πληροφορικής. Προχωρούμε μέσα στα χρόνια, ψάχνοντας πότε οι άνθρωποι έγιναν σοφότεροι αλλά αποτυγχάνουμε.
Μαζί με την Μέλπω μιλάμε για ένα μύθο αιώνων για το πως συμβαίνει η επιστημονική πρόοδος και τι συμβαίνει όταν βάλεις στο κέντρο του μύθου μια γυναίκα, τη Δρ. Katie Bouman και τη πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας.
Μαζί με τη Μαρία μιλάμε για το marketing των προσωπικών υπολογιστών στη δεκαετία του 1980, μια "επιστημονική" μελέτη με σκοπό να καθορίσει τα χαρακτηριστικά του ιδανικού προγραμματιστή και εξερευνούμε πως και γιατί οι γυναίκες έφυγαν και τους λόγους της γέννησης του σπασίκλα, αντικοινωνικού προγραμματιστή.
Ένα διαφορετικό επεισόδιο, σε ένα διαφορετικό podcast! Σε αυτό το επεισόδιο επισκέφτηκα τους φίλους μου Κωνσταντίνο Ψυλλίδη και Παύλο Παυλίδη και τους διηγήθηκα την ιστορία του εφευρέτη του graphical user interface.
Μαζί με την Μαρία μιλάμε για όταν τελικά το Internet έγινε Internet και άρχισε να μεγαλώνει με ιλιγγιώδης ρυθμούς τη δεκαετία του 1990 οι άντρες θα ξεκινούσαν να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος ήταν ο πιο σημαντικός στη δημιουργία του internet. Αντίθετα οι δύο γυναίκες που χωρίς τη δουλειά τους το internet δεν θα γινόταν πότε πραγματικότητα παρέμειναν ταπεινές και ο πολιτικός που τελικά παρέδωσε το internet στο λαό θα γινόταν για πάντα ανέκδοτο επειδή το χρησιμοποίησε ως χαρτί για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.
Μαζί με την Ελένη μιλάμε για το φεγγάρι, διαστημικές αποστολές, πως ένα κοριτσάκι που ήθελε να το παίξει αστροναύτης έσωσε τη ζωή πραγματικών αστροναυτών, χειρισμό σφαλμάτων και πως το programming έγινε software engineering. Αυτή είναι η ιστορία της Margaret Hamilton.
Μαζί με την Γεωργία, μιλάμε για την αρχηγό όλων των προγραμματιστριών, την Αmazing Grace και όλα όσα πέτυχε στις τέσσερις δεκαετίες που ήταν στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της επιστήμης των υπολογιστών.
Μαζί με την Έλενα μιλάμε για όταν οι άνδρες κατασκευάσαν τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος έχει 18000 λυχνίες κενού και περισσότερους από 3.000 διακόπτες και καλώδια. Στη συνέχεια στρατολόγησαν έξι κορίτσια, τους έδωσαν μια στοίβα σχεδιαγράμματα, καμία σχετική εκπαίδευση και τους ζήτησαν να τον προγραμματίσουν.
Μαζί με τη Μαριάννα μιλούμε για έναν διάσημο κακό πατέρα και τη συνταγή της γυναίκας του για να σώσει την κόρη τους από το να γίνει ο πατέρας της. Τελικά η Ada Lovelace έμοιαζε πολύ με τον πατέρα της αλλά ταυτόχρονα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτόν και έτσι εφηύρε τον προγραμματισμό.
Μαζί με την Αντιγόνη μιλάμε για το σύμπαν, κομήτες, χαρέμια, το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλά άλλα. Μιλάμε για όλους τους "υπολογιστές", πριν οι υπολογιστές ήταν μηχανές αλλά γυναίκες.