4 χρόνια μετά την πρώτη φωτογραφία μιας υπερμεγέθης μαύρης τρύπας, η Dr Lia Medeiros μας δίνει μια νέα, καθαρή ματιά σε αυτή.

Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, μια ομάδα ερευνητών βελτίωσε την πρώτη εικόνα μιας μακρινής μαύρης τρύπας. H πρόσφατα ενημερωμένη εικόνα δείχνει την πλήρη ανάλυση της διάταξης των τηλεσκοπίων για πρώτη φορά.

Ο αλγόριθμος ονομάζεται PRIMO και χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη πάνω από 30.000 προσομοιωμένων εικόνων μαύρων τρύπων κατά τη διαδικασία συσσώρευσης αερίου. Στη συνέχεια, τα μοτίβα στις προσομοιώσεις χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της ανάλυσης της ασαφής εικόνας που κυκλοφόρησε το 2019. «Χρησιμοποιούμε τη φυσική για να συμπληρώσουμε περιοχές με δεδομένα που λείπουν με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει με τη χρήση μηχανικής μάθησης», δήλωσε η Δρ Lia Medeiros, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας. «Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη συμβολομετρία, η οποία παίζει ρόλο σε πεδία από εξωπλανήτες μέχρι την ιατρική».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.