Ο William Friedman θεωρείται ως ο κορυφαίος κρυπτογράφος της Αμερικής και είναι ένας από τις ιδρυτές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA)  στην Αμερική. Ένα προφίλ του William το 1956 στο περιοδικό TIME απαριθμούσε τις τιμές και τα βραβεία του για τη συνεισφορά του στο σπάσιμο του κρυπτογράφησης της μηχανής «PURPLE» και αναφερόταν στην γυναίκα του, Elizabeth, ως «βοηθός υπαλλήλου κρυπτογράφησης». Δεκαετίες μετά τον θάνατό της, το 2008, έγγραφα σχετικά με το έργο της Elizabeth τελικά αποχαρακτηρίστηκαν. Το ζευγάρι άφησε επίσης ένα εκτενές αρχείο, συμπεριλαμβανομένων επιστολών και φωτογραφιών.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Elizabeth και ο William διεύθυναν μια ανεπίσημη ομάδα σπασίματος κώδικων για την κυβέρνηση. Κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, η Elizabeth ήταν υπεύθυνη για το σπάσιμο των κωδίκων που χρησιμοποιούνταν από λαθρέμπορους ναρκωτικών και αλκοόλ, ανακαλύπτοντας με αποδείξεις κυκλώματα λαθρεμπορίου αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Αλ Καπόνε στη Νέα Ορλεάνη. Αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα της ήταν ότι αποκαλύψε ένα κύκλωμα κατασκόπων των Ναζί που δρούσε σε όλη τη Νότια Αμερική το 1943 - ένα κατόρθωμα που ο J. Edgar Hoover πήρε πλήρως τα εύσημα για λογαριασμό του FBI. Η Elizabeth, εν τω μεταξύ, πήρε τη συμμετοχή της στον τάφο.
Καθώς οι Αμερικανοί πολεμούσαν στον Ειρηνικό, αυξάνονταν και οι φόβοι για την απειλή πραξικοπημάτων και εξεγέρσεων που υποστηρίζονταν από τους Ναζί στη Νότια Αμερική, όπου υπήρχαν πολλές χώρες πλούσιες σε πόρους που ήταν στρατηγικά σημαντικές για τις ΗΠΑ. Η Elizabeth αποκρυπτογράφησε μηνύματα που είχαν σταλεί χρησιμοποιώντας τις διαβόητες γερμανικές μηχανές Enigma, αποκαλύπτοντας ένα ολόκληρο δίκτυο κατασκοπείας σε όλη τη Νότια Αμερική και ανακαλύπτοντας την ταυτότητα, το κωδικό όνομα και τους κωδικούς του ringmaster του, Johannes Siegfried Becker. Μετά τη συντριβή του κυκλώματος κατασκοπείας, η Αργεντινή, η Βολιβία και η Χιλή σταμάτησαν οριστικά τις επαφές με τις δυνάμεις του Άξονα και τάχθηκαν στο πλευρό των Συμμαχικών δυνάμεων, εξαλείφοντας την απειλή.
Αν και το FBI στράφηκε στην Elizabeth για τη βοήθειά της, η Elizabeth δεν έλαβε καμία αναγνώρηση για το ρόλο της στη συντριβή του κυκλώματος κατασκοπείας του Άξονα σε όλη τη Νότια Αμερική. Αντίθετα, το επίτευγμα διεκδικήθηκε από τον J. Edgar Hoover, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το FBI είχε ηγηθεί της προσπάθειας κατάρριψης του κώδικα και έτσι διέγραψε τη συμβολή της Elizabeth και της ομάδας της από την ιστορία.